LEVEN IN DE MARGE                                                                        

Home

Vincent

Verblijfs- vergunning

Hoofdstuk1

Recensies

Links

Ik ben docent in Amsterdam. Al ruim 15 jaar geef ik er op verschillende plaatsen in de stad cursussen Nederlands aan buitenlanders. Ook geef ik er cursussen alfabetisering aan volwassenen.

Ik studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, en volgde colleges aan universiteiten in Lissabon en Hamburg. Korte tijd daarvoor woonde en werkte ik enige tijd in Londen en Parijs.

In 1996 schreef ik een brief aan de vreemdelingenpolitie in Amsterdam. Een cursiste die bij mij in de klas zat, had mij daarom verzocht. Het verhaal dat in hoofdstuk 8 staat, is bijna identiek aan die brief.

In datzelfde jaar verdween plotseling een andere cursiste uit mijn klas. Niemand wist waar zij gebleven was.

Ik wist toentertijd zeker dat de vrouw voor wie ik de brief geschreven had, toestemming zou krijgen om in Nederland te blijven. En ik wist ook zeker dat iedereen in ons land het normaal zou vinden dat deze vrouw toestemming zou krijgen om in hier te blijven.

Ik wilde weten wat er met mijn verdwenen cursiste gebeurd was. En nadat ik daar achter was gekomen, vond ik dat iedereen dat eigenlijk moest weten.

Leven in de marge is een boek over slechts enkele illegale buitenlanders in ons land. Maar het verhaal is identiek voor vele anderen.